Program 2025

V neděli 18. 5. 2025 zahájíme konferenci v 16 h Setkáním se senzorikou v Respiriu v budově B Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
V pondělí 19. 5. 2025 bude od 8 h na Novotného lávce probíhat Registrace, odborný program zde začne v 9 h.
Podrobný program a časový harmonogram symposia najdete v dokumentu Program.

Sborník souhrnů sdělení 2025

Termín pro odeslání abstraktu do Sborníku souhrnů sdělení je 11. květen 2025. Sborník souhrnů sdělení z CzechFoodChem 2025 - Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin naleznete v dokumentu Sborník souhrnů. Upozornění: Kvůli doplnění se stránkování on-line dokumentu neshoduje s tištěným sborníkem.

 

Neděle 18. 5. 2025 - senzorika a welcome party 16-20 hod

Pondělí 19. 5. 2025 - program přednášek 9-17 hod:

Hlavní blok zvaných přednášek

Jana Hajšlová, VŠCHT Praha: Alternativní proteiny: současné výzvy pro vědu i praxi.

Roman Pavela, Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC), Praha: Tradiční zdraví prospěšné látky z rostlin v potravinách aneb hledání nových chutí, náhrad aditiv i způsobu prevence proti civilizačním chorobám.

Petr Tláskal, Společnost pro výživu & Oddělení léčebné výživy, FN Motol, Praha: Potraviny, výživa a zdraví. 80 výročí Společnosti pro výživu.

Eva Singrová, Petr Cuhra, Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Úřední kontrola veganských a vegetariánských potravin v ČR.

Jiří Mazáč, Klára Štovčíková, Andrea Čamrová, Celně technická laboratoř, Generální ředitelství cel, Praha: Současné trendy v analýze potravin z pohledu CTL.

Milan Čertík, Ústav biotechnológie, STU Bratislava: Aplikácia nutrične obohatených agro-surovín pre produkciu potravín/krmovín pripravených pomocou fungálnych polosuchých fermentácii.

Pavel Dostálek, VŠCHT Praha: Nové trendy ve výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických piv.

Přednáškový blok: Hmyz jako nová potravina

Lenka Kouřimská, Česká zemědělská univerzita v Praze: Hmyz jako potravina a krmivo: Od historie k budoucím výzvám a možnostem využití. (zvaná přenáška)

Zkušenosti předního českého producenta jedlého hmyzu. Papoušek I., PAPEK s.r.o., předseda Spolku výrobců a zpracovatelů hmyzu

Využití metabolomiky jako nástroje pro autentikaci jedlého hmyzu. Šebelová K., Pospíšil O., Kopecká A., Kulma M., Kouřimská L., Hajšlová J.

Vývoj molekulárně-genetických metod pro identifikaci jedlého hmyzu v potravinách. Vašek J., Vejl P., Zdeňková K., Čermáková A., Čermáková E., Čílová D., Melounová M., Kouřimská L., Šebelová K., Hajšlová J.

Proteomická identifikace hmyzu v potravinách pomocí LC-timsTOF. Tůmová G., Hajšlová J., Kouřimská L., Kučková Š.

Vliv usmrcení hmyzu na metabolom larev potemníka moučného (T. molitor). Pospíšil O., Šebelová K., Beneš F., Kopecká A., Kulma M., Kouřimská L., Hajšlová J.

Základní nutriční hodnoty hmyzu v závislosti na způsobu jeho usmrcení. Kopecká A., Lampová B., Šebelová K., Pospíšil O., Kurečka M., Hajšlová J., Kouřimská L.

Postery: 17 sdělení

Úterý 20. 5. 2025 - přednáškový odborný program 9-16 hod:

Zvané/plenární přednášky

Michael Murkovic, Graz University of Technology, Austria: Heat induced toxic compounds in foods.

Cejpek K., Průšová A., Procházková Z., VŠCHT Praha: Strategie pro regulaci reakcí neenzymového hnědnutí v potravinách.

Jaroslav Čítek, Česká zemědělská univerzita v Praze: Možnosti eliminace kančího pachu ve vepřovém mase a masných výrobcích.

Koplík R., Borková M., Revenco D., VŠCHT Praha: Stopové prvky v luštěninách: chemické formy a souvislost s biologickou dostupností.

Standardní přednášky

Fermentácia strukovín ako nástroj na zníženie tvorby akrylamidu. Ciesarová Z., Kukurová K., Horváthová J., Klempová T., Čertík M.

Nutriční a senzorické hodnocení alternativ sýrů. Ilko V., Polcarová B., Procházková Z., Hrdličková M., Doležal M.

Nutriční a senzorická hodnota vysokoproteinových cereálních výrobků. Doležal M., Hnátková M., Ilko V., Panovská Z.

Technologická a nutričná kvalita tritordea. Gavurníková S., Hozlár P., Havrlentová M., Šliková S.

Senzorické hodnocení kávovinových náhražek. Panovská Z., Hrdličková M., Ilko V., Doležal M.

Reakce methylglyoxalu s produkty Maillardovy reakce: antiglykační účinek norfuranolu a kávových melanoidinů. Průšová A., Procházková Z., Cejpek K.

Hodnocení postupů stanovení podílu masa v masných výrobcích. Ševčík R.

Postery: 17 sdělení

Sborník příspěvků 2025

Termín pro odeslání plných textů do Sborníku příspěvků je 31. červenec 2025. Pro zaslání plného textu použijte, prosím, šablonu a pokyny pro vytvoření, které jsou uvedeny v sekci Ke stažení. Děkujeme autorům za dodržení formátování uvedeného v pokynech. Plný text zasílejte v MS Word ve formátu DOC i PDF.
Sborník příspěvků z CzechFoodChem 2025 - Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin naleznete po jeho zkompletování v dokumentu Sborník příspěvků.

Soutěž o nejlepší posterové sdělení CzechFoodChem 2025

Autor oceněného posteru získá volný vstup na příští ročník symposia. Vyhlášení vítěze proběhne při zakončení konference v úterý 20. května 2025.

Možnost hodnotit plakátová sdělení mají všichni účastníci symposia. Při hodnocení posterů je třeba se držet zejména těchto kritérií:

a) odborná úroveň (chemický popis, diskuse výsledků, uvedení v souvislostech)
b) originalita prezentovaných výsledků
c) srozumitelnost prezentovaných údajů
d) vědecký význam pro oblast potravinářství
e) formální správnost (chemometrie, srozumitelnost textu, grafické zpracování, apod.)
f) účast autora v diskusi během posterové sekce.

Z pravidel pro autory příspěvků:

1. Do Přihlášky příspěvku vložte název a souhrn příspěvku v dvojjazyčné verzi – české (slovenské) a anglické. Cizojazyční účastníci vkládají souhrn pouze v anglickém jazyce.
2. U přednášek přednesených v českém (slovenském) jazyce je možné použít doprovodný text a grafiku (PowerPointovou prezentaci) v anglickém jazyce.
3. Posterová sdělení mohou být vytvořena jak v českém (slovenském), tak anglickém jazyce.
4. Další pravidla pro autory příspěvků naleznete v záložce Přihlášky ve formuláři Přihlášky příspěvků.

 

Design provided by Free Website Templates.